Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Digitalna LED kolposkopija

in GinekologijaTrudnoća

kolposkop

Kolposkopija u Poliklinici Dr. Kozarić se izvodi najmodernijim Digitalnim LED Kolposkopom

Šta je kolposkopija?

Kolposkopija je metoda kojom se pomoću specijalno konstruisanog mikroskopa- kolposkopa pregleda grlić maternice i vanjsko spolovilo žene. Svrha kolposkopskog pregleda jeste da se na vrijeme otkriju promjene iz kojih nastaje karcinom ili rak grlića maternice, vagine i vulve.

U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu imamo posebno opremljenu ambulantu tzv. “ColpoSuite, prvi u Bosni i Hercegovini”, ambulantu specijaliziranu za dijagnostiku i liječenje promjena na grliću materice.

 

Kada se preporučuje uraditi kolposkopiju?

Kolposkopski pregled se preporučuje uraditi u slučaju pojave abnormalnosti na PAPA testu, u slučaju  pronalaska promjene tipa CIN I, II ili III (cervikalna intraepitelna neoplazija prvog, drugog ili trećeg stepena) ili sumljivog PAPA nalaza klasificiranog kao ASCUS ili AGCUS. Kolposkopski pregled se također preporučuje uraditi u slučaju postojanja perzistentne infekcije HPV virusom visokog rizika. Ukoliko sumnjamo na postojanje promjene na grliću maternice iz koje se vremenom može razviti karcinom sljedeći korak u dijagnostici predstavlja kolposkopija. U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu posjedujemo najmoderniji uređaj za kolposkopiju Digitalni LED kolposkop njemačkog proizvođača Leisegang.

 

Šta se gleda kolposkopom i koje je optimalno vrijeme za pregled?

Kolposkopija je bezbolna dijagnostička metoda kojom se pomoću kolposkopa (specijalno konstruiranog pokretnog mikroskopa) pod uvećanjem slike do 30 puta analiziraju promjene na vratu maternice, vagini i vulvi.

Kolposkopija ili kolposkopski pregled daje pouzdanu procjenu lokalizacije i proširenosti patološke promjene, te olakšava otkrivanje sumljivih polja sa kojih je potrebno uzeti isječak tkiva ciljanom biopsijom.

Kolposkopski pregled se obavlja sredinom menstruacijskog ciklusa, u periodu 10 do 20 dana od prvog dana menstruacije. Sam pregled traje oko 20 minuta.

 

Kako izgleda kolposkopski pregled?

kolposkopijaCROP

Kolposkopija, kolposkopska slika

Kolposkopijom se na grliću maternice mogu pronaći različiti nalazi koji se opisuju kao kolposkopske slike koje mogu biti normalne i abnormalne.

Kolposkopske slike koje ukazuju na prisustvo displazije ili CIN su: acidobijeli epitel, mozaik i punktacije.

Kolposkopskim pregledom se posmatraju sumljiva polja pod zelenim filterom koji poboljšava uočavanje krvnih žila na površini grlića maternice.

Pregled se nastavlja proširenom kolposkopijom koja podrazumijeva nanošenje 5% octene kiseline koja uzrokuje denaturaciju staničnih proteina i dovodi do bubrenja cilindričnog epitela što se vidi kao bijeli epitel i označava pozitivnu octenu reakciju.

 

Pregled se nastavlja nanošenjem Lugolove otopine (Schillerova proba). Glikogen iz površnih stanica vezuje jod iz Lugolove otopine te se epitel boji u tamno smeđu boju što označava pozitivnu Schillerovu reakciju. U jod pozitivnom polju se sa velikom sigurnošću može isključiti postojanje epitelne atipije stanica.

kolposkopija1

Kolposkopija, Acetobijeli epitel

Kolposkopija omogućava prikaz i analizu displastičnog epitela (CIN) koji je u pravilu acetobijele boje i ne prima jod- negativna Schillerova reakcija.

Dali je kolposkopija konačna u dijagnostici promjena na grliću materice?

Kolposkopija omogućava sigurno uzimanje uzorka, ciljanu biopsiju sa jod negativnih polja. Posebno konstruisanim instrumentom se pod kontrolom kolposkopa uzme isječak tkiva ciljanom biopsijom kako bi se nakon patohistološke obrade postavila definitivna dijagnoza displazije i pristupilo liječenju. Istraživanja su pokazala da se kod oko 15-20% promjena klasificiranih kao CIN I na PAPA testu nakon kolposkopije i ciljane biopsije otkrije prisustvo promjene CIN II ili CIN III, što označava promjenu klasificiranu kao teška displazija.

Dali se CIN na grliću materice može izliječiti?

Da. Displastične promjene na grliću maternice (CIN- cervikalna intraepitelna neoplazija) se u gotovo 100% slučajeva uspješno liječe LLETZ , LETZ (engl. Large Loop Excision of Transformation Zone) ili LEEP (engl. Loop Electrosurgical Excision Procedure) metodom. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Pacijentica jedan do dva sata nakon obavljenog zahvata napušta Polikliniku.

Gdje mogu uraditi LLETZ operaciju u Sarajevu?

U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu možete obaviti kopletnu dijagnostiku i liječenje promjena na vratu/grliću maternice: PAPA test, HPV tipizaciju, Digitalnu LED Kolposkopiju, Biopsiju pod kontrolom kolposkopa, LLETZ/LEEP proceduru uklanjanja displastičnih promjena sa vrata maternice.

Poliklinika Dr. Kozarić

Radićeva 15, Sarajevo

Kontakt telefon: 033 555 400.