Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Kolor Dopler ultrazvučni pregled

Kolor Dopler ultrazvučni pregled u Poliklinici Dr. Kozarić

Šta je Kolor Dopler?

CD

Kolor dopler ultrazvučni pregled

Kolor Dopler sonografija (popularno Color-Doppler ili obojeni Doppler) predstavlja neiznvazivnu, široko primjenjivu, bezbolnu metodu koja pruža uvid u cirkulaciju skoro svih dijelova tijela, omogućava ocjenu prokrvljenosti organa, pomaže nam u otkrivanju bolesti krvnih sudova, arterija i vena te u prikazu tumorske vaskularizacije organa.

Kako se izvodi pregled kolor doplerom?

Kolor dopler se izvodi se na isti način kao i ultrazvučni pregled, to jeste prislanjanjem sonde na dijelove tijela gdje analiziramo krvne sudove. Kolor dopler je dinamična pretraga gdje za vrijeme pregleda na ekranu ultrazvučnog aparata analiziramo prikaz krvnih sudova, njihove stijenke ili zida, te njihov sadržaj tj. krvne stanice koje se kreću – cirkuliraju u raznim smjerovima. Na taj način opisujemo krvne žile, otkrivamo ukoliko postoji suženje krvnih sudova, plakovi ili naslage na zidu krvnog suda, takozvane aterosklerotske promjene. Kolor dopler pregledom određujemo kakav je protok krvi u analiziranom krvnom sudu te otkrivamo ukoliko postoje zastoji u cirkulaciji (kod dopplera vena na primjer).

 

Kada je potrebno uraditi kolor dopler pregled?

CD1

Kolor dopler otkriva poremećaj cirkulacije što može biti uzrok pojave glavobolje

Najčešće kolor dopler pretrage koje se rade u Poliklinici Dr. Kozarić su pretrage krvnih žila vrata (CD karotida i VB sliva), a zadatak istih jeste da opskrbljuju krvlju mozak i transkranijalni dopler TCD, odnosno pregled cirkulacije mozga.  Najčešći simptomi zbog kojih se kolor dopler pregled traži jeste pojava vrtoglavica, glavobolja, prolaznih ishemija mozga i slična stanja. Karotidne arterije se nalaze s prednje strane vrata (lijeva i desna) i prve su žile u kojima se stvaraju aterosklerotske promjene odnosno nastaju plakovi.

Pored krvnih žila vrata u Poliklinici Dr. Kozarić česte su kolor dopler pretrage arterija i vena nogu (proširene vene, otoci oko gležnja i potkoljenice, trnci i grčevi u nogama) a u ginekologiji ginekološki kolor dopler maternice gdje se analizira prokrvljenost maternice i prisustvo određenih promjena na i u maternici (miomi, polipi endometrija, prokrvljenost tijela i sluznice maternice i sl.) te kolor dopler jajnika kojim se analiziraju janici i eventualno prisutni tumori (ciste, fibromi i drugi tumori na jajniku).

Dali kolor doplerom možemo otkriti rak?

Veliki značaj kolor dopler pretrage jeste u dijagnostici zloćudnih novotvorina (karcinoma, malignih tumora), jer sam proces nastajanja, rasta i širenja tumora je baziran na stvaraju novih krvnih sudova čija je svrha ishrana tumora. Tumorske krvne žile su povezane sa normalnom cirkulacijom i na taj način dolazi i do širenja malignih stanica u druge organe odnosno do pojave metastaza malignih tumora.

Ko bi trebao uraditi pregled kolor doplerom?

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, WHO, svim osobama starijim od 40 godina savjetujemo periodični sistematski pregled u cilju ranog otkrivanja i prevencije najčešćih uzroka umiranja u savremenom svijetu, a to su bolesti krvnih sudova (osobito bolest srca i mozga).

 

Kolor dopler pregled se preporučuje preventivno svim osobama starijim od 40 godina naročito osobama koje imaju:

TCD1

Kolor dopler pregled

• Glavobolje i migrene
• Povišen krvni pritisak
• Ako imate rizik od moždanog udar
• Stanja nakon moždanog udara
• Trnci u ekstremitetima i slabosti
• Povišene vrijednosti masnoća u krvi
• Pušačima
• Sa bolovima u vratu
• Ako imate nesvjestice i vrtoglavice
• Osjećaj pritiska i pulziranja u glavi ili vratu
• Gubitak sluha,  zujanje u ušima
• Smetnje vida
• Jutarnje mučnine, glavobolje i povraćanja
• Prije velikih operativnih zahvata
• Otoci ekstremiteta, težina u nogama, proširenje vena, hladne noge ili ruke, grčevi u nogama, stanja nakon tromboze

Prim. dr. Ramzija Kozarić

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt telefon: 033 555 400

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Obiteljska medicina, Pedijatrija

← Kolor Dopler ultrazvučni pregled