Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Vaginalni iscjedak

in Ginekologija

Vaginalni iscjedak predstavlja jedan od najčešćih razloga posjete ginekologu. Višegodišnje iskustvo u praksi pokazuje da svaka treća žena koja dolazi ginekologu ima problem sa vaginalnim iscjetkom. 

Šta je upala vagine?

Vaginitis opisuje široku lepezu tegoba od lagane nadraženosti sluznice do obilnog iscjetka iz vagine i pojave boli prilikom odnosa. Neke žene se žale na obilan vaginalni iscjedak, iscjedak žute ili zelenkaste boje, pojavu gustog ili sirastog, grudvastog iscjetka kao i vaginalni iscjedak pojačanog mirisa.

Vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak je potrebno liječiti

Šta najčešće uzrokuje pojačan iscjedak?

Najčešći uzročnici upale su Gardnerella vaginalis, Trichomonas vaginalis i gljivica Candida albicans.

Bakterijska vaginoza je najčešća upalna promjena vagine.  Vaginalni iscjedak koji uzrokuje infekcija gardnerelom se najčešće javlja kod žena u reproduktivnoj dobi. Znatno je češća kod spolno aktivnih žena (oko 30%), ali se može javiti i kod žena koje nisu spolno aktivne. Bakterijska vaginoza nastaje kada anaerobne bakterije poput Gardnerele potisnu normalnu vaginalnu floru u kojoj dominiraju Laktobacili. Bakterijsku vaginozu karakterizira pojava sivobjeličastog iscjetka koji oblaže zidove vagine te karakterističan miris iscjetka na ribu.

Trichomonas vaginalis se prenosi spolnim kontaktom. Istraživanja pokazuju da oko 25% žena sa obilnim iscjetkom imaju ovu infekciju. Iscjedak koji se javlja kod infekcije trihomonasom je često gust, zelenožućkast i slatkastog mirisa. Trihomonas često uzrokuje i pojavu svrbeža u vagini i na koži spolnog organa, a nerijetko može uzrokovati i peckanje prilikom mokrenja.

Candida albicans je gljivica. Istraživanja pokazuju da tri červrtine žena u toku života dobiju ovu infekciju. Infekcija kandidom se znatno češće javlja nakon uzimanja antibiotika. Žene koje boluju od dijabetesa imaju znatno češće gljivične infekcije. Infekciju kandidom karakterizira obilan bjeličasti, sirasti vaginalni iscjedak, upala sluznice vagine, te pojava svrbeža i bola pri spolnom odnosu.

Chlamydia trachomatis je spolno prenosiva infekcija. Infekcija klamidijom ne mora davati tegobe, ali ukoliko se bolest ne liječi može imati ozbiljne posljedice na reproduktivno zdravlje žene i biti uzrok steriliteta ili neplodnosti. Znakovi infekcije klamidijom na grliću materice se očituju pojavom gušćeg iscjetka, upalom grlića materice koji je često bolno osjetljiv i može kontaktno krvariti (krvarenje nakon odnosa). Kod infekcije klamidijom potrebno je liječiti oba partnera.

Gonoreja također predstavlja spolno prenosivu bolest. Ova bakterija najčešće inficira sluznicu unutrašnjeg dijela grlića materice. Simptomi infekcije su najčešće pojava obilnog gustog vaginalnog iscjetka, otežano mokrenje te bol prilikom odnosa.

Koji pregled je potrebno uraditi?

U slučaju pojave obilnijeg iscjetka preporučuje se posjeta ginekologu koji će pažljivo pregledati vaginu, grlić materice, trup materice, jajnike i jajovode. Ultrazvučni pregled će omogućiti  bolji uvid u stanje tijela tijela materice, jajovoda i jajnika kako bi se isključila upala reproduktivnih organa koji se nalaze u zdjelici.

U Poliklinici Dr. Kozarić skrbimo o zdravlju žene od adolescencije do menopauze. Naši iskusni specijalisti Vam mogu pomoći.

Poliklinika Dr. Kozarić 
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt: 033 555 400