Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Nova trudnoća poslije kiretaže

in Trudnoća

Mnoge žene se pitaju koliko brzo može nastani nova trudnoća poslije kiretaže?

U tekstu koji slijedi pokušati ćemo Vam dati odgovor na pitanje koliko brzo može nastati nova trudnoća poslije kiretaže, te ponuditi nekoliko savjeta kojima možete sniziti rizik od gubitka naredne trudnoće.

Ukoliko ste prije kiretaže materice imali redovne menstruacijske cikluse, sljedeću menstruaciju možete očekivati u narednih 4-8 nedelja nakon samog zahvata. Trebate imati na umu da je moguće da se trudnoća poslije kiretaže desi i ranije.

Kada se preporučuje nova trudnoća poslije kiretaže?

Ipak preporučujemo da prije planiranja naredne trudnoće protekne barem period od dva do tri mjeseca kako bi se materica što bolje oporavila od nastalog pobačaja i operativnog zahvata to jeste kiretaže koja je slijedila nakon pobačaja. Ovaj period oporavka možete iskoristiti da se pripremite za narednu trudnoću kako bi ste snizili rizik od ponovnog nastanka pobačaja. Uzroci nastanka spontanog pobačaja mogu biti raznoliki.

Šta bih trebala uraditi prije nego nastupi nova trudnoća poslije kiretaže?

U ovom periodu pripreme i planiranja naredne trudnoće trebali bi ste se javiti Vašem ginekologu i uraditi određene pretrage kao što su:

  • ginekološki pregled
  • ultrazvučni pregled materice i jajnika
  • mikrobiološki brisevi grlića materice
  • analize krvi i urina
trudnoća poslije kiretaže

Trudnoću poslije kiretaže je potrebno planirati

Koliko je važan unos folne kiseline prije nove trudnoće?

Prije nove trudnoće jako je važan dovoljan unos folne kiseline u ishrani, te se ženama koje planiraju trudnoću savjetuje prije same koncepcije obratiti pažnju na unos folne kiseline u organizam. Dnevne potrebe trudnice za folnom kiselinom iznose 400 mikro grama i ova količina unosa je preporučena u prva tri mjeseca trudnoće. Folna kiselina pomaže organizmu u stvaranju novih zdravih stanica.

Šta može uzrokovati nedostatak folne kiseline u trudnoći?

Nedostatak folata u prvom tromjesečju trudnoće uzrokuje nastanak anomalija neuralne cijevi kod fetusa (rascjep kičme ili spina bifida, oštećenje mozga itd.).

Koji su to prirodni izvori folne kiseline?

Žitarice predstavljaju prirodan izvor folne kiseline. Sjemenke, sušeno voće i žitarice predstavljaju odličan izvor folne kiseline za buduće trudnice. Svježe povrće kao što je krastavac, paradajz, zelena salata i zelena paprika također predstavljaju dobar prirodni izvor folata. Folati se također nalaze u svježem voću kao što je ananas, grejpfrut i narandža. Nabrojano voće i povrće pored folata također sadrži i vitamine, minerale i druge hranjive materije koje su potrebne za optimalno stanje organizma koji se priprema za trudnoću.  Folna kiselina je također dostupna u obliku tableta koje možete nabaviti u svakoj apoteci.

 
Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt: 033 555 400