Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Porod – priprema, znakovi početka poroda, disanje …

in Trudnoća

U sljedećem članku saznajte kako prepoznati znakove početka poroda i kako bol koja prati porod umanjiti.

Što se termin porođaja više približava, trudnice, a naročito prvorotke osjećaju sve veći strah. Na pitanja čega se najviše boje najčešće odgovaraju da je to strah od poroda, strah za zdravlje djeteta, strah od bolova, strah od epiziotomije kao i strah od nepoznatog. Najveći broj trudnica žele čuti odgovor da će sve biti dobro.  

Strah od nepoznatog najčešće nije prisutan kod žena koje su rađale, ali i višerotkinje često postavljaju pitanje „Šta ako …?“

O svim otvorenim pitanjima trudnice trebaju otvoreno razgovarati sa svojim ginekologom, te biti pripremljene za sam čin poroda.

Psihofizička priprema trudnica je jako važna za ulazak u porod bez straha. U savremenom akušerstvu porođajnu bol je moguće smanjiti i ublažiti. U porođaju je jako važna saradnja trudnice sa akušerom i babicama koji zajedno nadziru porod i pokušavaju ga učiniti što lakšim za porodilju. Trudnica koja je pripremljena za porod zna prepoznati faze poroda, a suradnja porodilje je jako važna za siguran porod.

Pripreme za porod

Pravilno disanje u porodu je jako važno

Disanje u porodu …

Disanje je jedna od stvari koje se unaprijed mogu pripremiti. Pravilno disanje u porodu je jako važno jer pravilno disanje osigurava dovoljan dotok kiseonika i hranjivih tvari materici i djetetu. Veliki procenat porodilja za vrijeme trajanja truda zaborave disati što doprinosi povećanju porođajnog bola.

Tehnike disanja se mogu naučiti i vježbati na danas široko dostupnim kursevima za trudnice. Na ovim kursevima trudnice dobiju informacije o samom toku porođaja, porođajnim fazama i nauče vježbati mišiće male zdjelice što znatno smanjuje osjećaj porođajnog bola.

Trudnice koje su pravilno pripremljene za porođaj manje osjete bol i lakše i bez straha sarađuju sa timom koji nadgleda i vodi porod.

Kako treba disati?

Prilikom prijema u porođajnu salu babice će objasniti porodilji kako treba disati.

Prvi savjet je najčešće udisanje na nos i izdisanje na usta. Samo obraćanje pažnje na tehniku disanja će kod velikog broja porodilja skrenuti pažnju sa bola i bol će se manje percipirati.

Sa početkom truda porodilja se treba koncentrirati na primjer na neku tačku čime će stvoriti vizuelni podražaj koji ide izravno u mozak. Nakog ovoga slijedi duboki udah i početak ritmičnog disanja.

Za vrijeme disanja porodilja može vrhovima prstiju lagano masirati trbuh ili bokove. Ovaj način masaže se također prenosi u mozak i odvaća od razmišljanja o bolu.

Sve ovo rezultira podražajima u mozgu koji kojima je moguće savladati i umanjiti porođajnu bol.

Kako prepoznati početak porođaja?

  • Otvaranje grlića maternice – Kod većine trudnica materica je tokom trudnoće mekana, a grlić materice je zatvoren i tvrd. Prije nego porod počne dolazi do smekšavanja tzv. sazrijevanja grlića materice koji se postepeno omekšava, skraćuje i otvara. U isto vrijeme materica se priprema za stvaranje kontrakcija koje će pomoći da se beba rodi.
  • Lažni trudovi- Nekoliko nedelja prije početka porođaja povećava se aktivnost materice koja se manifestira pojavom lažnih trudova. Materica je mišićni organ koji se u toku cijele trudnoće povremeno kontrahira. Ove kontrakcije se nazivaju Braxton Hicks kontrakcije.
  • Pripremni trudovi – Oko 24 sata prije početka pravih kontrakcija pojavljuju se pripremne kontakcije ili pripremni trudovi koji postaju sve češći i jači, a porodilja često primijeti da se beba „umirila“.
  • Ispadanje cervikalnog čepa – Cervikalni čep predstavlja gusti sluzavi sekret koji trudnica često primijeti prije početka porođaja. Zadatak cervikalnog čepa jeste da drži kanal grlića materice zatvorenim. Većina trudnica prije početka porođajnih kontrakcija primijeti pojavu obilnijeg gustog sluzavog vaginalnog sekreta.
  • Prave kontrakcije – Pojava periodičnih kontrakcija na 10 minuta koje postaju sve češće i jače predstavlja znak da je porod počeo te bi ste se trebali javiti u porodilište. Kod žena koje su više puta rađale sve ove faze koje prethode porodu se mogu odigrati znatno brže.

Ne počinje svaki porod na isti način …

Činjenica je da svaki porođaj ne započinje na isti način. Promjene na grliću materice i ispadanje sluzavog čepa ne moraju uvijek prethoditi početku poroda. U nekim slučajevima porod započinje sa prsnućem vodenjaka ili pojavom sukrvice. U slučaju prsnuća vodenjaka fetus postaje izložen vanjskim uticajima te se potrebno odmah javiti u porodilište. Pojavu krvarenja u bilo kojem trenutku u trudnoći je potrebno ozbiljno shvatiti i javiti se ginekologu.

 

Poliklinika Dr. Kozarić 
Radićeva 15, Sarajevo
Tel. 033 555 400