Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Pobačaj

in Trudnoća

Dali vaginalno krvarenje u trudnoći uvijek znači pobačaj?

Pobačaj se može dogoditi i bez prisustva početnih znakova pobačaja, a jedan od njih je obično pojava krvarenja. Vaginalno krvarenje u trudnoći u svakom slučaju predstavlja alarm da se javite Vašem ginekologu.

Vaginalno krvarenje se može javiti i prilikom implantacije embrija u materištu, nakon spolnog odnosa kao i u slučaju prisutne urinarne infekcije. Drugi čest uzrok pojave vaginalnog krvarenja može biti prisustvo polipa na grliću materice.

Važno je imati na umu da vaginalno krvarenje može biti i znak mnogo ozbiljnijeg stanja kao što je na primjer izvanmaternična trudnoća, molarna trudnoća ili anomalija posteljice. Stoga je važno da se u slučaju krvarenja odmah javite Vašem ginekologu.

Koliko često nastaje pobačaj?

Spontani gubitak trudnoće ili pobačaj se najčešće javlja u prvih 12 nedelja trudnoće. Prvi znak spontanog pobačaja je najčešće krvarenje koje je praćeno sa pojavom grčeva u donjem dijelu stomaka koji su uzrokovani kontrakcijama materice.

Smatra se da spontani pobačaj nastaje čak u 40% trudnoća. Spontani pobačaj se često javlja u prvim danima nakon izostanka menstruacije kada je trudnoću moguće dokazati povišenom razinom hormona beta-HCG (beta-humani horionski gonadotropin) kojeg luči horionsko tkivo.

Najvažniji rizikofaktor za nastanak spontanog pobačaja jeste starosna dob žene. Spontani pobačaj se može javiti kod svake žene, mada rizik za nastanak spontanog pobačaja raste sa starosnom dobi žene. Rizik za spontani pobačaj kod žene starosne dobi 40 godina iznosi 33%, dok rizik za spontani pobačaj kod žene starosne dobi 20 godina iznosi oko 15%. Ovi podaci jasno govore da je rizik za spontani pobačaj kod mlađih žena znatno manji i da rizik raste sa životnom dobi žene.

Pobačaj, ultrazvuk, ginekolog

Ultrazvučna slika mrtvog embrija u materici 

 Ko je kriv za nastanak pobačaja?

Važno je znati da pobačaj najčešće nastaje kao posljedica prirodne selekcije ljudske rase. Ljudski embrio koji se spontano pobaci i izbaci iz maternice je najčešće teško malformiran i nije sposoban za izvanmaterični život, te kao takav prirodnom selekcijom biva odbačen. Mogući uzroci spontanog pobačaja su hromosomske ili genetske abnormalnosti kod fetusa, štetni uticaj okoliša, infekcija i drugi razlozi. Tačan uzrok spontanog pobačaja često nije moguće otkriti.

Koliko često nastaje gubitak trudnoće u odmakloj trudnoći?

Pobačaj u drugoj polovini trudnoće ili nakon 20 nedelje trudnoće se događa u 1 od 1000 trudnoća. Pobačaj u odmakloj trudnoće je često vezan za:

  • zdravlje trudnice
  • stanje grlića maternice
  • izloženost nekim lijekovima i toksičnim supstancama
  • problemu vezanom za posteljicu
  • genetskim abnormalnostima kod fetusa

Određena stanja u trudnoći su povezana sa povišenim rizikom za nastanak pobačaja u uznapredovaloj trudnoći.

Stanja koja mogu uzrokovati ponavljane pobačaje jesu:

urođene genetske abnormalnosti kod roditelja

antifosfolipidni sindrom

dijabetes

preeklampsija i slična stanja

Šta trebam uraditi prije planiranja naredne trudnoće?

Prije planiranja naredne trudnoće potrebno se javiti ginekologu koji će uraditi detaljne pretrage kako bi se smanjila mogućnost nastanka pobačaja u budućoj trudnoći.

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt: 033 555 400