Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

PAPA test u Sarajevu

in GinekologijaTrudnoća

Gdje mogu uraditi PAPA test u Sarajevu?

PAPA test u Sarajevu možete uraditi u Poliklinici Dr. Kozarić. U sklopu poliklinike nalazi se specijalno opremljenu ordinaciju za dijagnostiku i liječenje promjena na grliću materice tzv. ColpoSuite. Prvi ColpoSuite u Sarajevu je namjenski opremljen za PAPA test, digitalnu LED kolposkopiju, biopsiju i konizaciju grlića materice LLETZ/LETZ metodom prema standardima razvijenih zemalja.

Šta je PAPA test?

PAPA test u Sarajevu možete uraditi u Poliklinici Dr. Kozarić. PAPA test predstavlja skrining pretragu u dijagnosticiranju prisustva abnormalnih stanica grlića ili vrata maternice. Sama procedura uzimanja uzorka je potpuno bezbolna i obavlja se u sklopu ginekološkog pregleda. Uzete stanice se fiksiraju na predmetno staklo, boje i analiziraju pod mikroskopom.

Dali je PAPA test jedina metoda u dijagnostici oboljenja grlića materice?

Ne. Pronalazak abnormalnih stanica na PAPA testu se mora potvrditi ili negirati dopunskim dijagnostičkim pretragama i to kolposkopijom, HPV tipizacijom i biopsijom pod kontrolom kolposkopa.

Kada se preporučuje uraditi prvi PAPA test?

Prema preporukama stručnih udruženja za prevenciju i liječenje bolesti vrata maternice prvi PAPA test se preporučuje uraditi sa početkom stupanja u spolne odnose, a najkasnije u 21 godini života.

 

PAPA test

PAPA test– izgled stanica koje se posmatraju pod mikroskopom nakon bojenja

PAPA test u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić je sastavni dio godišnjeg ginekološkog pregleda svake žene do tridesete godine života. Godišnjim ginekološkim pregledom i PAPA testom rizik umiranja od raka vrata maternice se smanjuje za 90%.

Ženama starijim od 30 godina se preporučuje da zajedno sa PAPA testom naprave i HPV tipizaciju, i ako HPV test ne dokaže prisutnost virusa, a PAPA test je negativan na promjene stanica, ponovno testiranje se preporučuje uraditi za tri godine.

 

Koje je najbolje vrijeme da uradim PAPA test u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić?

Optimalno vrijeme za uzimanje PAPA brisa jeste sredina menstruacijskog ciklusa, period od 10 do 20-og dana od početka menstruacije.

Da bi uzorak stanica sa grlića maternice bio što kvalitetniji prije posjete ginekologu pokušajte se pridržavati sljedećih uputa:

papa test

PAPA test se savjetuje uraditi jednom godišnje svakoj ženi u reproduktivnoj dobi

48 sati prije uzimanja PAPA brisa trebali bi ste izbjegavati:

-korištenje vaginaleta i vaginalnih krema

-tampona

-izbjegavajte spolni odnos.

 

Šta označavaju stručni termini u nalazu PAPA testa?

Šta znači ASCUS u PAPA testu?

 ASCUS (abnormal squamous cells of undetermined significance) i AGCUS (abnormal glandular cells of undetermined significance) koji označavaju atipične skvamozne, donosno žljezdane stanice neodređenog značenja. Ovi pojmovi opisuju nalaz kada nije moguće postaviti tačnu dijagnozu, a nisu ispunjeni svi uvjeti za postavljanje dijagnoze displazije ili CIN (cervikalne intraepitelne neoplazije). Preporuka je da se ponovi PAPA test za 4-6 mjeseci, uradi kolposkopija i  HPV tipizacija.

Nalaz AGC-US zahtijeva veću pozornost i dodatnu obradu koja podrazumijeva ultrazvučni pregled maternice kao i biopsiju sluznice iz materišta kako bi se isključilo postojanje karcinoma sluznice maternice.

Šta označava CINI u PAPA testu?

CIN I (cervikalna intraepitelna neoplazija prvog stepena) ili LG-SIL (skvamozna intraepitelna lezija niskog stepena) je oznaka za prisutnu blagu displaziju stanica vrata maternice. Promjena zahvata 1/3 debljine epitelnog presjeka. Ovakav nalaz zahtijeva praćenje, ponavljanje PAPA brisa prema procjeni ginekologa te kolposkopiju i HPV genotipizaciju. Većina CIN I promjena zacijele spontano kroz nekoliko mjeseci. Ukoliko nalaz CIN I perzistira duže od 12 ili 24 mjeseca ili pređe u CIN većeg stepena potrebno je ukloniti zahvaćeni dio sluznice LETZ metodom- ekscizija promijenjene sluznice i patohistološka potvrda dijagnoze analizom isječka.

Šta označavaju CINII i CINIII u PAPA testu?

CIN II i CIN III (cervikalna intraepitelna neoplazija drugog i trećeg stepena) ili HG-SIL (skvamozna intraepitelna lezija visokog stepena) označavaju tešku displaziju stanica vrata maternice i opisuju promjenu koja zahvata do 2/3 i preko 2/3 debljine epitelnog presjeka.

Šta je potrebno uraditi kada se otkije CIN u PAPA testu?

papa test

PAPA test i HPV tipizacija mogu otkriti karcinom u ranom stadiju kada je potpuno izlječiv

Pronalazak CIN II i CIN III promjena zahtijeva HPV tipizaciju, kolposkopiju i biopsiju pod kontrolom kolposkopa. Nakon patohistološke potvrde prisutne CIN II ili CIN III lezije potrebno je liječenje koje se provodi uklanjanjem lezije što se može izvršiti LLETZ (large loop excision of transformation zone) ili LEEP (loop electrosurgical excision procedure) metodom, koje se obavljaju u lokalnoj anesteziji i nakon čega slijedi patohistološka analiza odstranjenog epitela vrata maternice.

 

Koliko je PAPA test pouzdana metoda?

Tačnost PAPA testa je oko 75%, a u kombinaciji sa drugim metodama pregleda kao što su kolposkopija, HPV tipizacija i histologija tačnost postavljanja dijagnoze raste preko 97%.

Rak vrata maternice predstavlja jedan od najčešćih oblika raka kod žena i prvi rak koji bi mogao biti u potpunosti eliminiran sistemskim probirom.

papa test

PAPA test, Digitalnu LED kolposkopiju i HPV tipizaciju možete obaviti u Poliklinici Dr. Kozarić

Gdje mogu uraditi PAPA test u Sarajevu?

U Poliklinici Dr. Kozarić radimo kopletnu dijagnostiku i liječenje promjena na vratu maternice: PAPA test, HPV tipizaciju, Digitalnu LED Kolposkopiju, Biopsiju pod kontorlom kolposkopa, LLETZ/LEEP proceduru uklanjanja displastičnih promjena sa vrata maternice.

Uspješnost liječenja prekanceroznih promjena na grliću materice primjenom LLETZ/LETZ metode je 100%.

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva br. 15, Sarajevo
Kontakt telefon: 033 555 400