Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Molarna trudnoća

in Trudnoća

Šta je molarna trudnoća?

Molarna trudnoća ili mola hydatidoza se javlja u 1 na 1000-2000 trudnoća. Ona nastaje kao rezultat hromosomske greške za vrijeme koncepcije ili oplodnje. Molarna trudnoća predstavlja tumor koji se razvija u maternici, a posteljica je građena od cistične mase. Molarna trudnoća je po definiciji degenerativna i proliferativna bolest posteljice. Mola hydatidoza može biti kompletna ili parcijalna.

Kako mogu otkriti molarnu trudnoću?

Ultrazvučnim pregledom je moguće otkriti molarnu trudnoću. Stoga se nakon izostanka menstruacije i pozitivnog testa na trudnoću preporučuje javiti ginekologu na ultrazvučni pregled. Pored pregleda materice važno je pregledati i jajnike obzirom da kod molarne trudnoće često pronalazimo i luteinske ciste na jajnicima.

Pobačaj, ultrazvuk, ginekolog

Ultrazvučna slika embria abnormalne građe u materištu čiji je sadržaj obilno vaskulariziran

Šta je kompletna, a šta parcijalna mola?

U kompletnoj molarnoj trudnoći materište je ispunjeno cističnim masama. Fetus ukoliko se uspije ultrazvučno prikazati u maternici nije živ.

U parcijalnoj molarnoj trudnoći fetus se može prikazati, često je abnormalno građen ili ne pokazuje znakove života u trenutku pregleda.

Tkivo molarne trudnoće proizvodi hormon humani horionski gonadotropin (HCG) koji se može mjeriti u krvi trudnice. Trudnice sa molarnom trudnoćom usljed visoke razine hormona HCG koji proizvodi tkivo mole hidatidoze često imaju izražene mučnine praćene povraćanjem. Kod trudnica sa molarnom trudnoćom češća je i pojava krvarenja koje može biti različitog intenziteta od vrlo vrlo oskudnog do obilnog. Pojavu krvarenja u svakom trenutku trudnoće je potrebno ozbiljno shvatiti.

5D ultrazvuk u Poliklinici dr. Kozarić Molarna trudnoća

Molarna trudnoća se može otkriti 5D ultrazvukom

Dali molarna trudnoća zahtijeva liječenje?

Molarna trudnoća se mora liječiti. Ukoliko se mola hydatidoza na vrijeme ne prepozna ili ne liječi ona može dovesti ženu u potencijalnu životnu opasnost. Liječenje molarne trudnoće se provodi prekidom trudnoće i evakuacijom sadržaja materišta. Nakon zahvata potrebne su češće ultrazvučne kontrole kao i praćenje nivoa humanog horionskog gonadotropina u krvi trudnice (HCG).

U oko 15% molarna trudoća može preći u invazivnu molu. Iz molarne trudnoće može u oko 7% slučajeva nastati gestacijski horiokarcinom. Obzirom na postojanje mogućnosti nastanka ozbiljnih komplikacija nakon molarne trudnoće redovne kontrole je potrebno ozbiljno shvatiti i ne propuštati ih.

Kako mogu prevenirati nastanak komplikacija molarne trudnoće?

Svim ženama nedugo nakon pozitivnog kućnog testa na trudnoću savjetuje se javiti na ginekološki pregled. Ginekološkim pregledom i ginekološkim ultrazvučnim pregledom ginekolog utvrđuje se dali se radi o trudnoći u materici ili o izvanmateričnoj trudnoći i dali se trudnoća normalno razvija.

Gdje mogu uraditi ultrazvučni pregled u trudnoći?

U Poliklinici Dr. Kozarić posjedujemo trenutno prvi i jedini 5D ultrazvuk u Bosni i Hercegovini. Na 5D ultrazvuku možemo najdetaljnije pregledati matericu i pratiti trudnoću od samog početka pa do poroda. Redovne kontrole u trudnoći smanjuju mogućnost pojave komplikacija.

 

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt: 033 555 400