Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta

in Ultrazvuk, Kolor dopler

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta  u Poliklinici Dr. Kozarić

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta (ruku i nogu) predstavlja pretragu pomoću koje se dijagnosticiraju oboljenja krvnih sudova i promjene na krvnim sudovima ruku i nogu.

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta (ruku i nogu) pruža sljedeće informacije:

  • Pravac toka krvi u krvnom sudu
  • Brzina strujanja krvi u krvnom sudu
  • Otkrivanje postojanje suženja krvnog suda, takozvane stenoze krvne žile što ima za posljedicu smanjen protok krvi kroz krvni sud i smanjenu prokrvljenost ruku ili nogu
  • Otkrivanje tromba, krvnog ugruška unutar krvnog suda

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta (kolor dopler gornjih ekstremiteta i kolor dopler donjih ekstremiteta) se koriste i kao skrining pretrage pomoću kojih dijagnosticiramo perifernu okluzionu bolest arterija. Ova bolest se najčešće javlja na krvnim sudovima nogu i ukoliko se ne liječi može dovesti do amputacije noge.

Kolor dopler krvnih sudova

Kolor dopler krvnih sudova – pregled

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta pruža informaciju o stanju krvnih sudova nakon hirurških operativnih zahvata na krvnim sudovima, te se preporučuje kao dijagnostička metoda izbora u praćenju stanja krvnih sudova kod operisanih pacijenata.

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta se preporučuje osobama koje:

  • su imale trombozu, onima koji imaju trombofiliju (genetsku predispoziciju za nastanak tromboze) kao i osobama čiji su bliski krvni srodnici imali duboku vensku trombozu
  • imaju osjećaj trnjenja u rukama ili nogama, osjećaj hladnoće u rukama ili nogama
  • osjete bol u nogama prilikom kretanja (šetnje), što ukazuje na smanjenu cirkulaciju krvi u nozi
  • imaju otoke nogu ili ruku, crvenilo kože praćeno pojavom boli u nozi ili ruci

Pojava navedenih tegoba zahtijeva pregled krvnih sudova kolor doplerom jer navedene tegobe mogu predstavljati znakove tromboze krvnog suda. Tromboza krvnog suda ukoliko se ne prepozna i ne liječi na vrijeme može imati ozbiljne posljedice po život i zdravlje.

Kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta (ruku i nogu)  prestavlja brzu i materijalno povoljnu metodu u dijagnostici promjena na krvnim sudovima. Ova metoda nije štetna i u slučaju potrebe za dopunom nalaza može se ponoviti.

Kako se izvodi kolor dopler krvnih sudova ekstremiteta (ruku i nogu)?

Kolor dopler krvnih sudova  ekstremiteta se izvode na isti način kao i drugi uobičajeni ultrazvučni pregledi. Pregled je bezbolan, nije štetan i može se koristiti čak i kod trudnica. Pregled krvnih sudova pomoću kolor doplera se izvodi nanošenjem gela te prislanjanjem ultrazvučne sonde na odgovarajuće dijelove tijela, vrat, ruke ili noge, te se na ultrazvučnom, kolor dopler aparatu analiziraju krvni sudovi koji su smjesteni u dijelu tijela koji se pregleda.

Gdje mogu uraditi kolor dopler ultrazvučni pregled cirkulacije krvi u Sarajevu?

U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu prim. dr. Ramzija Kozarić, certificirani specijalista za pregled krvnih sudova kolor doplerom obavlja preglede na modernom “High end” ultrazvučnom, kolor dopler uređaju visoke rezolucije. Kolor dopler krvnih sudova ruku i nogu su bezopasne pretrage za koje nema kontraindikacija. Ove pretrage se mogu raditi i u trudnoći, a za samu pretragu nije potrebna nikakva priprema pacijenta.

Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, WHO, svim osobama starijim od 40 godina savjetujemo periodični sistematski pregled u cilju ranog otkrivanja i prevencije najčešćih uzroka umiranja u savremenom svijetu, a to su bolesti krvnih sudova (osobito bolest srca i mozga).

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva br. 15, Sarajevo
Kontakt: 033 555 400