Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Kako ojačati imuni sistem djeteta

in Pedijatrija

Pod pojmom imuniteta podrazumijeva brojne fiziološke mehanizme kojima tijelo ragira na svaku stranu i moguće štetnu suspancu. Imuni sistem organizma čovjeka je složen sistem u kojemu sudjeluju svi organi u tijelu. Rastom i razvojem djeteta dolazi i do razvoja i sazrijevanja njegovog imunog sistema.

Ne trebamo zaboraviti da imuni sistem djeteta predstavlja temelj zdravlja cijelog organizma.

Imuni sistem djeteta je temelj zdravlja cijelog organizma

Imuni sistem djeteta je temelj zdravlja cijelog organizma

U svakodnevnom okruženju djeca su stalno u kontaktu sa velikim brojem virusa i bakterija. Igra sa vršnjacima i boravak u zatvorenim prostorijama mogu pogodovati širenju različitih infekcija među djecom. Ovi riziokofaktori ne djeluju isto na svako dijete. Dok se kod neke djece imuni sistem uspješno bori protiv različitih uzročnika bolesti, druga djeca lakše i češće obolijevaju.

Kako ojačati imuni sistem djeteta?

Dio normalnog odrastanja svakog djeteta predstavljaju i dječije bolesti i mi ih ne možemo izbjeći, ali možemo pomoći normalnom razvoju imunog sistema kod djeteta. Koliko često će dijete biti bolesno zavisi od jačine njegovog imunog sistema kao i od okruženja u kojem se dijete nalazi.

Mnogi faktori utiču na imuni sistem djeteta, ali postoje i mnoge mogućnosti kako dječijem organizmu pomoći da što lakše savlada moguće uzročnike bolesti.

  • Zdrava i uravnotežena ishrana predstavlja preduslov za normalan rast i razvoj djeteta. Nedostatci u ishrani mogu povećati osjetljivost djeteta na različite viruse i bakterije, te se stoga u svakodnevnoj ishrani preporučuje uvesti voće i povreće, sjemenke, grah i žitarice. Djeca često odbijaju hranu koju im mi odrasli nudimo, ali nemojte koristiti hranu kao nagradu ili utjehu. Hranjenje predstavlja poseban proces koji ne trebamo povezivati sa emocijama. Vitamini i minerali predstavljaju neophodne supstance za život i zdravlje čovjeka. Hrana koja pomaže jačanju imuniteta jeste limun, borovnica, dinja, grejp, jabuka, kruška, bananal, bijeli luk, paradajz, šrinat, mrkva, kelj, tikvice, mahunarke, kao i proizvodi od soje. Svakodnevni unos nabrojanog voća i povrća osigurava visoku količinu vitamina, minerala, enzima i antioksidansa koji jačaju imunitet djeteta i čine ga otpornijim na različite uzročnike bolesti.
  • Pravilna ishrana jača imuni sistem djeteta

    Pravilna ishrana jača imuni sistem djeteta

  • Naprotiv konzumiranje šećera dovodi do smanjenja bijelih krvnih zrnaca i slabljenja imunog sistema djeteta. Osim toga šećer pogoduje nastanku debljine kod djeteta kao nastanku dijabetesa i srčanih problema u odrasloj dobi.
  • Umjesto šećera ili proizvoda sa visokim udjelom šećera preporučuje se ponudite djetetu voće ili voćni jogurt sa nižim udjelom šećera tzv.”light” proizvod. Na ovaj način ćete pomoći djetetu u jačanju njegovog imuniteta.
  • Različiti probiotici također pomažu jačanju imunog sistema djeteta tako što uspostavljaju ravnotežu između različitih vrsta bakterija, pomažu pražnjenju crijeva i metabolizmu organizma.
  • San nam omogućava da se odmorimo i osnažimo naše tijelo za zadatke koji nas očekuju idući dan. San blagotvorno djeluje na psihički i fizički razvoj djeteta, a na taj način pomaže i u održavanju zdravlja djeteta. U prvim mjesecima života dijete najveći dio dana provede u snu. San je jako važan za razvoj i rast djeteta jer se tokom sna izlučuje hormon rasta.
  • Fizička aktivnost djeluje blagotvnorno na naš imuni sistem. Dijete je potrebno podržati u njegovim željama za fizičkom aktivnošću bilo da se radi samo o odlasku u šetnju ili o nekom sportu. Najvažnije je da dijete u tome uživa i da ne provodi vrijeme u zatvorenom prostoru ispred televizora, ipad-a ili drugog elektronskog uređaja.
Fizička aktivnost pomaže u razvoju imunog sistema djeteta

Fizička aktivnost jača imuni sistem djeteta

  • Boravak na svježem zraku je važan za jačanje imunog sistema djeteta kao i odraslog čovjeka. Boravak na svježem zdraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički razvoj djeteta.

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt: 033 555 400