Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Dojenje u prvim mjesecima života

in Pedijatrija

Dojenje u prvim mjesecima života smanjuje učestalost respiratornih bolesti- bolesti disajnog sistema.

Dojenje u prvim mjesecima života, tačnije u prvih 27 nedelja života smanjuje rizik od bolesti respiratornog-disajnog sistema kod novorođenčadi porođenih u terminu- zaključak je istraživačke studije provedene na 436 djece u Švicarskoj.

Dojenje smanjuje rizik za nastanak bolesti disajnih organa

Dojenje smanjuje rizik za nastanak bolesti disajnih organa

Generalo je prihvaćen stav da dojenje ima zaštitni i preventivni uticaj na nastanak bolesti disajnog sistema u prvoj godini života novorođenčeta, stav je istraživača sa Medicinskog fakulteta u Bazelu, Švicarska.

U svom istraživanju ovi istraživači su pratili razvoj djece u prvoj godini života. Za vrijeme istraživanja koncentracija štetnih čestica iz zraka je mjerena sedmično. U istraživanju su također analizirani faktori koji povećavaju rizik za nastanak bolesti disajnih organa kao što su:

  • sklonost alergijama kod majke
  • porođaj carskim rezom
  • pušenje duhana za vrijeme trudnoće i poslije poroda
  • broj brace i sestara
  • stambeni uslovi u kojima dijete boravi

Uočeno je da su djeca koja su dojila u prvih 27 nedelja života znatno rjeđe obolijevala od bolesti respiratornog/disajnog sistema u prvoj godini života u poređenju sa djecom koja nisu dojila i koja nisu hranjena majčinim mlijekom (RR 0,70).

Rezultati istraživanja provedenog u Švicarskoj ukazuju da dojenje kao nezavisni faktor smanjuje rizik za nastanak bolesti disajnog sistema kod novorođenčadi porođenih u terminu. Dosadašnja istraživanja su potvrdila višestruke prednosti dojena u poređenju sa vještačkim preparatima nadomjesne ishrane za novorođenčad, koji su prisutni na tržištu. Dobrobiti dojenja se ne ogledaju samo u promociji zdravlja djeteta, dojenje djeluje blagotvorno i na zdravlje majke koja doji.

Mi u Poliklinici Dr. Kozarić svim majkama savjetujemo da doje, a u sklopu našeg rada educiramo majke o tehnikama dojenja i pružamo im podršku u svakom trenutku.

Rezultate studije možete pogledati u stručnom pedijatrijskom časopisu: (J Pediatr. 2016. doi: 10.1016/j.jpeds.2016.03.041).

Poliklinika dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt telefon: 033 555 400