Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Bol u dojkama

in Bolesti dojke

Kada se najčešće javlja bol u dojkama?

Bol u dojkama se znatno češće javlja kod žena u perimenopauzi u poređenju sa ženama koje su mlađe životne dobi.

Šta uzrokuje pojavu bola u dojkama?

Tačan uzrok pojave bola u dojkama do danas ostaje nepoznat, ali se smatra da je bol povezana sa utjecajem horomona estrogena i gestagena koji dovode do promjene pritiska u intersticiju. Bol u dojkama se medicinski naziva mastalgia.

Bol u dojci

Bol u dojci može uzrokovati cista ali i rak

Dali tumor dojke boli?

Mastalgija ili bol u dojkama može biti:

  • ciklična
  • nevezana za ciklus.

Pojava mastalgije koja je nevezana za menstruacijski ciklus je često fokalna i ograničena na određeni dio dojke. Često je fokalna mastalgija uzrokovana cistom u dojci, ali u nekim slučajevima bol u dojci može urokovati i karcinom dojke. Stoga se u slučaju pojave bola u dojci preporučuje javiti na pregled ginekologu koji će klinički i ultrazvučno pregledati dojku, te u slučaju potrebe indicirati i druge vrste pregleda.

U slučaju pronalaska ciste u dojci kojoj se pripisuje uzrok pojave boli istu je moguće punktirati, a punktat citološki analizirati na prisustvo malignih stanica raka.

U slučaju postojanja solidnog tumora dojke koji uzrokuje bol u dojci potrebna je detaljna evaluacija dojke i pazušne jame, a u slučaju postojanja sumnje na malignu bolest potrebno je uraditi biopsiju tumora i patohistološku analizu bioptata.

Dali pojava boli u dojkama može biti povezana sa menstruacijskim ciklusom?

Mastalgija ili bol u dojkama koja se javlja ciklično svakog mjeseca je često obostrana, difuzna i jače izražena za vrijeme lutealne faze menstruacijskog ciklusa. Ciklična bol u dojkama prestaje sa početkom menstruacije. Kod ciklične mastalgije ili ciklične boli u dojkama ukoliko se isključi postojanje organskih promjena u dojkama preporučuje se redovna godišnja kontrola. Ciklična bol u dojkama se može simptomatski liječiti analgeticima.

Gdje mogu uraditi klinički i ultrazvučni pregled dojki u Sarajevu?

U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu radimo klinički i ultrazvučni pregled dojke na najsavremenijem ultrazvučnom aparatu Samsung WS80A Elite.

Poliklinika Dr. Kozarić

Radićeva 15

71000 Sarajevo

Kontakt: 033 555 400