Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Upala absces Bartolinijeve žlijezde

Upala i absces Bartolinijeve žlijezde (lat. Abscessus glandule Bartholini) predstavlja najčešću promjenu vanjskog spolovila kod žene u reproduktivnoj dobi.

Bartolinijeva žlijezda (lat. glandula Bartholini) je parna žlijezda veličine zrna graška, smještena u donjoj trećini vanjskog spolovila žene, na ulazu u vaginu. Izvodni kanal ove žlijezde je smješten na unutrašnjoj strani malih usana. Funkcija Bartolinijeve žlijezde jeste da luči sekret koji održava vlažnost ulaza u vaginu.

U slučaju da se izvodni kanal Bartolinijeve žlijezde začepi nastaje cista, koja u prisustvu patogenih bakterija postaje absces. Absces Bartolinijeve žlijezde se može javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali se najčešće javlja u reproduktivnoj dobi žene između 20 i 30 godina starosti. Začepljenje izvodnog kanala žlijezde uzrokuje nakupljanje sekreta i nastanak ciste koja u prisustvu bakterija postaje absces.

Absces Bartolinijeve žlijezde

Absces Bartolinijeve žlijezde 

Absces Bartolinijeve žlijezde predstavlja gnojnu upalu uzrokovanu različitim bakterijama. Absces Bartolinijeve žlijezde mogu uzrokovati različite aerobne i anaerobne bakterije, neke od njih su normalni stanovnici vagine, druge su uzročnici spolno prenosivih bolesti kao što je Neisseria gonorrhoeae i Chlamydia trachomatis. Mikrobiološkom obradom sadržaja apscesa najčešće se otkivaju Escherichia coli, različiti predstavnici roda streptokoka i stafilokoka.

Absces Bartolinijeve žlijezde se najčešće javlja samo sa jedne strane u obliku oteknuća žlijezde koje može biti različite veličine, a prati ga pojava jake boli koja se  pojačava prilikom hodanja ili sjedenja. U rijetkim slučajevima pojavu abscesa prati i povišena tjelesna temperatura.

Absces Barolinijeve žlijezde se liječi incizijom, drenažom i marsupijalizacijom. Marsupijalizacija predstavlja postupak koji omogućava adekvatno pražnjenje sadržaja abscesa što je ključno za uspješno liječenje.

Manje uspješna metoda od marsupijalizacije jeste primjena skleroterapije 70% alkoholom koji se nakon punkcije i aspiracije sadržaja apscesa ubrizga u šupljinu abscesa i uzrokuje sklerozaciju. Skleroterapija se može provesti i pomoću srebro nitrata.

Ukoliko se upala ili absces Bartolinije žlijezde ponavljaju više puta preporučuje se ekscizija, hirurško uklanjanje žlijezde obzirom da česte ponavljajuće upale znatno narušavaju kvalitetu života žene.

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt telefon: 033 555 400

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Ginekologija

← Upala absces Bartolinijeve žlijezde