Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

5D/4D ultrazvuk u Sarajevu

Poštovane trudnice, 

Osluškujući Vaše potrebe i želje, a sve u cilju promocije zdravlje Vaših beba u Poliklinici Dr. Kozarić predstavljamo Vam trenutno jedini 5D ultrazvuk u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini.

Poliklinika Dr. Kozarić u Sarajevu prva je zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini i jedna od rijetkih u ovom dijelu Evrope u kojoj se pregledi trudnica obavljaju na 5D ultrazvučnom aparatu. Za korištenje ovakve napredne tehnologije naši specijalisti su educirani u vrhunskim medicinskim centrima u Njemačkoj.

Šta je 5D ultrazvuk i kome se preporučuje pregled na 5D ultrazvuku?

Razvoj tehnologije u medicini napreduje jako brzo. 5D ultrazvuk predstavlja  najnoviju generaciju ultrazvučnih aparata. Samsung WS80A Elite prvi je 5D ultrazvučni aparat na svijetu koji je napravljen isključivo za preglede trudnica i žena.

5D ultrazvuk u Sarajevu je namijenjen za:

  • kontrolu normalne i trudnoće povišenog rizika

  • ginekološku onkologiju (pregled  tumora jajnika, tumora maternice)

  • preglede dojke (E-Breast) i pregled štitne žlijezde (E-Thyroid)

5D/4D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić

Prvi u BiH: 5D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić

5D ultrazvuk producira superiornu sliku u Full HD rezoluciji. opremljen je sa mnoštvom noviteta u ultrazvučnoj dijagnostici za lakšu kontrolu, dijagnostiku i prognozu normalne i trudnoće visokog rizika.

Koje su prednosti 5D ultrazvuka u kontroli trudnoće?

Neke od tehnoloških inovacija koje posjeduje 5D ultrazvuk su:

5D NT – ekspertni ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće; 

  • 5D NT označava automatsko mjerenje nuhalnog prosvjetljenja (“nuchal translucency”) i nuhalnog nabora (“nuchal fold”) . Napredna 5D tehnologija automatski prepoznaje i mjeri nuhalnu translucenciju i nuhalni nabor. Nuhalna translucencija (NT) i nuhalni nabor predstavljaju glavni ultrazvučni marker za prepoznavanje trudnoće sa Down sindromom i drugim  genetskim sindromima fetusa. 5D ultrazvuk je postavio nove standarde u skriningu trudnoće na Down sindrom.

5D CNS- ekspertni ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće

  • Ekspertni pregled mozga fetusa u drugom i trećem tromjesečju trudnoće omogućava pregled mozga fetusa u 9 različitih ravnina sa automatskim biometrijskim mjerenjima. 5D ultrazvuk automatski prepoznaje i prikazuje mozak bebe prema preporukama Internacionalnog udruženja ultrasoničara u obstetriciji i ginekologiji (ISUOG- International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology). 5D ultrazvuk predstavlja revolucionarno rješenje za analizu mozga fetusa i postavlja nove standarde u kontroli normalne trudnoće i trudnoće povišenog rizika.
5D/4D ultrazvuk u Sarajevu sa opcijama za 5D pregled mozga i koštanog sistema fetusa

5D/4D ultrazvuk u Sarajevu sa opcijama za 5D pregled mozga i koštanog sistema fetusa

 

Fetal Realistic View  5D/4D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić omogućava prikaz stvarnog izgleda još nerođene bebe u Full HD rezoluciji.

5D/4D ultrazvuk u Sarajevu

“Fetal Realistic View” 5D/4D ultrazvuk u Sarajevu

Crystal View

  • Ekspertni pregled građe fetusa u prvom drugom i trećem tromjesečju trudnoće. 5D/4D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić pruža detaljnu analizu organa i tkiva fetusa. Cristal Vue predstavlja potpuno novu tehnologiju za pregled organa i tkiva bebe koju potpisuje Samsung.

Dali mogu dobiti snimak bebe na DVDu?

“Hello Mom” je opcija na 5D ultrazvuku Samsung WS80A Elite koja omogućava direktno povezivanje Vašeg Android mobilnog telefona na 5D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić. Sve slike i video zapis se za vrijeme pregleda prenose na Vaš Android mobilni telefon putem “Hello Mom” aplikacije.

Gdje mogu dobiti Hello Mom aplikaciju?

“Hello Mom” aplikaciju možete besplatno instalirati iz “Google trgovine”(“Google play”) na Vaš mobilni telefon kod kuće ili u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu. Na ovaj način Vaš mobilni telefon postaje i Vaša trudnička knjižica u kojoj možete pratiti rast i napredak Vaše bebe, posmatrati i dijeliti slike i video zapise Vaše bebe sa prijateljima i porodicom. Na ovaj način 5D ultrazvuk povezuje porodicu i pomaže humanizaciji u porodiljstvu.

5D/4D ultrazvuk u Sarajevu

5D/4D ultrazvuk u Sarajevu putem “Hello Mom” prenosi slike na Vaš mobitel

Šta je 5D CINE?

5D CINE Vam pruža mogućnost da ultrazvučne slike i video klipove snimljene na 5D/4D ultrazvuku posmatrate kod kuće u virtuelnom prostoru na Samsung Smart TVu.

Kakva je razlika između 3D i 4D i 5D ultrazvuka?

3D ultrazvuk omogućava statični prikaz izgleda bebe. U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu 5D/4D ultrazvuk pruža mogućnost budućim roditeljima i ginekologu ne samo da vide izgled lica bebe, nego i da analiziraju njene pokrete u stvarnom vremenu, takozvani “real time 4D/5D ultrasound scan”. U proteklih nekoliko godina najnovija tehnologija omogućava čak i analizu mimike lica nerođene bebe, tako da smo u mogućnosti vidjeti kako se beba smije, zijeva, mršti itd. Izrazi lica bebe ili mimika se najbolje uočavaju krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja trudnoće. Najnovija istraživanja ukazuju na činjenicu da ponašanje bebe u maternici reflektira stepen razvoja složenih moždanih funkcija kod bebe.

Kada se preporučuje uraditi pregled na 5d ultrazvuku?

5D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić možete uraditi u toku cijele trudnoće. Perinatološka udruženja preporučuju da se u trudnoći u svakom tromjesečju uradi jedan ultrazvučni pregled.

Ekspertni 5D ultrazvučni pregled u I tromjesečju trudnoće

Optimalno vrijeme za 5D/4D ultrazvuk u prvom tromjesečju trudnoće jeste od početka 11 pa do kraja 13 nedelje trudnoće. U ovom periodu se izvodi ultrazvučni skrining na hromosomopatije. Ovaj pregled se naziva “Genetski sonogram” ili “Mini anomaly scan”. Najčešće se izvodi u 12 nedelji trudnoće, a cilj mu je da otkrije trudnoću sa Down sindromom. 5D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić pojeduje 5D NT opciju za automatsko prepoznavanje i mjerenje nuhalne translucencije ili nuhalnog nabora prema vazećim standardima Fetal Medicine Foundation. Na ovaj način nuhalna translucencija ili nuhalni nabor će biti stručno i tačno izmjereni!

Ekspertni ultrazvučni pregled u II tromjesečju trudnoće

Optimalno vrijeme za analizu dijelova tijela i organskih sistema fetusa jeste od 20 do 23 nedelje trudnoće. Ovaj pregled se naziva “Anomaly scan”. 5D ultrazvuk u Sarajevu posjeduje brojne najmodernije mogućnosti koje olakšavaju detalju analizu fetusa. Samsungova najnovija tehnologija Hybrid Beamforming Engine EVO, S-Harmonic, Clear Vision uz revolucionarne inovacije kao što su Crystal Vue, FRV, te 5D CNS+, 5D NT; 5D Hearth Color i druge 5D opcije omogućuju jasan i detaljan prikaz organa i tkiva bebe. Pored pregleda fetusa u ovom periodu se analizira i količina plodove vode, položaj posteljice te grlić materice kako bi se otkrile opasnosti od iznenadnog nastupanja prijevremenog porođaja.

Ekspertni ultrazvučni pregled u III tromjesečju trudnoće 

Optimalno vrijeme za analizu rasta fetusa jeste period od 28-32 nedelje trudnoće. U ovom periodu se analiziraju rast i razvoj dijelova tijela i organa bebe. Pored rasta analizira se količina plodove vode te protoci krvi kroz krvne sudove fetusa i materice kako bi se na vrijeme otkrile eventualne promjene u cirkulaciji i pravovremeno izvršile pripreme u slučaju prijetećeg prijevremenog porođaja.

Kada se lice bebe najjasnije vidi?

Kako trudnoća napreduje, fizički izgled bebe postaje sve više realističan, a izgled lica sve više sliči izgledu lica bebe nakon rođenja. Stvarnu sliku posebno poboljšava Fetal Realistic View. 5D/4D ultrazvuk u Sarajevu u Poliklinici Dr. Kozarić se radi tokom cijele trudnoće. Najjasnije ultrazvučne slike za roditelje se postižu u trudnoći od 26 do 34 nedelje, mada postoje individualne razlike.

Postoje faktori koji otežavaju prikaz određenih struktura i dijelova tijela bebe, a to su debljina prednjeg trbušnog zida trudnice, položaj bebe, naročito ukoliko je beba licem okrenuta prema straga, smanjena količina plodove vode i drugi. Stoga ultrazvučni pregled može trajati različito dugo, od 45-60 minuta kako bi se uspjele prikazati i analizirati sve potrebne strukture.

U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu postavili smo nove standarde u kontroli trudnoće. Ponosni smo da smo prva zdravstvena ustanova u Bosni i Hercegovini i u široj regiji u kojoj se sve trudnice standardno pregledaju na 5D ultrazvučnom aparatu Samsung UGEO WS80A Elite.

Osim ultrazvučnog pregleda kojim testom je moguće otktriti trudnoću sa Down sindromom?

U posljednjem desetljeću napredak u genetici je omogućio detekciju fetalne DNK u majčinoj krvi. Ovo otkriće je rezultiralo uvođenjem NIPT testova (Neinvazivni Prenatalni Test) kojim je u preko 99,5% slučajeva moguće otkriti trudnoću sa Down sindromom i drugim sindromima već u 10 nedelji trudnoće. Osluškujući potrebe naših trudnica, a sve u cilju promocije zdravlja Vaših beba spojili smo najbolje za Vas!

Uradite ultrazvučni skrining na hromosomopatije u 12 nedelji trudnoće na najnaprednijem ultrazvučnom apratu u svijetu i trenutno jedinom 5D ultrazvuku u Bosni i Hercegovini. 

Poliklinika Dr. Kozarić

Radićeva 15, Sarajevo

Kontakt telefon: 033 555 400