Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

Naši savjeti

Ultrazvuk abdomena, ultrazvuk trbuha

in Ultrazvuk, Kolor dopler

Ultrazvuk abdomena u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu

Šta podrazumijeva ultrazvučni pregled abdomena?

Ultrazvuk abdomena ili ultrazvučni pregled abdomena označava pregled organa smještenih u trbuhu pomoću ultrazvuka. Ultrazvučni pregled abdomena predstavlja dijagnostičku metodu pomoću koje je moguće otkriti promjene na organima koji se nalaze u trbušnoj šupljini, a pregled se može koristiti i za praćenje učinka liječenja kod nekih bolesti. Ultrazvuk daje mogućnost analize strukture različitih organa kao što su jetra, slezena ili bubreg u stvarnom vremenu, što predstavlja “real time” metodu. U daljem tekstu saznajte koje organe je moguće analizirati i pregledati prilikom ultrazvučnog pregleda abdomena.

Koje organe pregledamo prilikom ultrazvučnog pregleda abdomena?

Ultrazvuk abdomena– ultrazvuk trbuha obuhvata pregled veličine, strukture i položaja sljedećih organa i krvnih sudova:

  • Jetre, uključujući i velike krvne sudove jetre
  • Žučne kese i žučnih vodova
  • Slezene
  • desnog i lijevog bubrega, mokraćnih kanala i mokraćnog mjehura
  • Pankreasa
  • Prostate
  • Limfnih čvorova
  • Maternice i jajnika
  • Želudca, crijeva i slijepog crijeva

Šta se još može vidjeti prilikom ultrazvučnog pregleda abdomena?

Pomoću ultrazvuka moguće je također otkriti i prisustvo slobodne tečnosti u trbušnoj šupljini (npr. gnoja pri upalnim procesima ili krvi u slučaju unutrašnjeg krvarenja, pucanja ciste i sl.).

Dali se ultrazvukom mogu analizirati krvni sudovi u stomaku?

Ultrazvuk abdomena sa kolor dopler metodom pruža analizu velikih krvnih sudova kao što je aorta i velika šuplja vena.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena – pregled

Dali je potrebna priprema za ultrazvučni pregled abdomena- ultrazvuk abdomena?

Za ultrazvučni pregled abdomena (ultrazvuk abdomena) nije potrebna posebna priprema, ali kako bi se ostvario bolji prikaz organa kao što je jetra, žučna kesa, žučni vodovi i gušterača preporuka je da se pregled obavi na prazan stomak, odnosno da pacijent bude na tašte. Posljednji obrok se preporučuje najmanje šest sati prije samog ultrazvučnog pregleda trbuha. Pregled na tašte se preporučuje jer pun stomak i ispunjene crijevne vijuge mogu promijeniti položaj određenih organa i otežati prikaz organa koji su dublje smješteni u trbuhu. Hitni ultrazvučni pregled se obavlja bez pripreme.

Uz ultrazvuk abdomena radimo i pregled urotrakta. Za ultrazvučni pregled urotrakta: bubrega, mokraćnog mjehura ili bešike i prostate  potrebno je pregled obaviti sa punijim mokraćnim mjehurom, što pruža mogućnost boljeg prikaza navedenih organa.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled abdomena- ultrazvuk abdomena?

Ultrazvuk abdomena je potpuno bezbolna metoda koja se izvodi prislanjanjem ultrazvučne sonde na kožu pacijenta. Za vrijeme pregleda pacijent leži opušteno na krevetu i slijedi upute ljekara. Ultrazvučni pregled bubrega se najčešće izvodi dok pacijent leži na lijevom ili desnom boku, zavisno od bubrega koji se pregleda.

Jetra i slezena predstavljaju organe koje sprijeda dijelom prekrivaju rebra, te će Vas ljekar kada izvodi ultrazvuk abdomena radi jasnijeg prikaza ovih organa zamoliti da kratko duboko udahnete i zadržite dah kako bi se navedeni organi jasnije prikazali.

Gdje mogu uraditi ultrazvučni pregled abdomena u Sarajevu?

Ultrazvučni pregled abdomena – ultrazvuk abdomena u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu obavlja ljekar, specijalista sa višegodišnjim iskustvom i edukacijom za ultrazvučne pretrage, Prim. dr. Ramzija Kozarić, specijalista pedijatrije, porodične medicine i ultrazvučne dijagnostike. Ultrazvuk abdomena se obavlja na modernom “High end” 3D/4D ultrazvučnom aparatu visoke rezolucije što pruža mogućnost detaljne analize strukture organa. U Poliklinici Dr. Kozarić nakon svakog pregleda dobiti ćete pisani nalaz, zaključak i preporučenu terapiju.

Poliklinika Dr. Kozarić
Radićeva 15, Sarajevo
Kontakt: 033 555 400