Zakažite termin

info@kozaric.ba     Nazovite nas: +387 33 555 400

3D/4D i 5D ultrazvuk

3D/4D i 5D ultrazvuk i kolor dopler pregled trudnice u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu obavljaju certificirani ginekolozi na prvom 5D ultrazvučnom aparatu u Bosni i Hercegovini.

3D/4D i 5D ultrazvuk i kolor doppler pregled trudnice

Ukoliko sumnjate da ste trudni ili ste uradili kućni test na trudnoću koji je pozitivan potrebno je da napravite ultrazvučni pregled. U periodu od 5-8 nedelje trudnoće preporučuje se uraditi prvi ultrazvučni pregled radi potvrde postojanja same trudnoće i živosti embrija. Otkucaji srca embrija se normalno pojavljuju i vide u 5 nedelji trudnoće. Ultrazvučni i kolor dopler pregled trudnice daju mogućnost trudnici da sama vidi svoju bebu i njene otkucaje srca.

Koji ultrazvučni pregledi su obavezni u trudnoći?

Preporuka je svim trudnicama da u periodu od 11-14 nedelje trudnoće urade 3D/4D i 5D ultrazvučni i kolor dopler pregled trudnice radi analize postojanja ultrazvučnih markera na pojavu hromozomopatija kod fetusa. Sljedeći jako važan pregled predstavlja pregled u drugom tromjesečju trudnoće od 20-22 nedelje trudnoće kada analiziramo građu fetusa u čemu je 5D ultrazvuk sa svojim mogućnostima analize daleko napredovao ispred svih dosadašnjih 3D/4D ultrazvučnih aparata.

Šta predstavljaju ultrazvučni markeri na hromosomopatije?

Najčešće genetske abnormalnosti fetusa ili bebe se danas zahvaljujući napretku u razvoju ultrazvučnih aparata mogu sa velikom vjerovatnoćom prepoznati već krajem prvog tromjesečja trudnoće. 3D/4D tehnologija ultrazvuka pomaže u otkrivanju najčešćih genetskih abnormalnosti kod fetusa. Na žalost 3D/4D i dalje ostaje subjektivan i rezultat pregleda je ovisan o ginekologu koji ga interpretira. 5D ultrazvuk predstavlja najnoviju i revolucionarnu metodu u otkrivanju trudnoća sa Down sindromom ili drugim najčešćim genetskim abnormalnostima. 5D ultrazvuk posjeduje znatno bolju rezoluciju u odnosu na dosadašnje ultrazvučne aparate i jedino 5D ultrazvukom moguće je automatski uraditi mjerenja prema smjernicama vodećih stručnih udruženja. 5D tehnologija je mogućnost subjektivne procjene i greške u mjerenjima svela na minimum. Ultrazvučni markeri uprvom tromjesečju trudnoće su: nuhalne translucenca, nosne kosti, protok krvi kroz ductus venosus itd.). Pored ovih mjerenja 5D ultrazvuk se koristi za mjerenje protoka krvi i kroz krvne sudove maternice.

Koje su prednosti pregleda u trudnoći u Poliklinici Dr. Kozarić?

Obzirom na značaj pregleda u trudnoći za sam tok i ishod trudnoće, pored stručnih kvalifikacija ginekologa pregled je važno obaviti na kvalitetnom ultrazvučnom aparatu. U Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu naši ginekolozi su educirani u vrhunskim prenatalnim centrima u Njemačkoj i Švicarskoj, a sve preglede trudnica obavljamo na najmodernijem 5D ultrazvučnom aparatu.  5D ultrazvuk u Poliklinici Dr. Kozarić pruža maksimalnu sigurnost i automatizaciju procesa mjerenja nuhalne translucencije ili nuhalnog nabora kao vodećeg ultrazvučnog markera na hromosomopatije u trudnoći. 5D ultrazvuk u Poliklinici Dr. Kozarić je opremljen najsavremenijim softverima za pregled najsloženijih organskih struktura fetusa.

3D/4D i 5D ultrazvuk trudnice u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu

3D/4D i 5D ultrazvuk trudnice u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu

Zašto uraditi 3D/4D ili 5D ultrazvuk u drugom tromjesečju trudnoće?

3D/4D i 5D ultrazvuk i kolor dopler pregled trudnice između 20. i 22. nedelje trudnoće služe za detaljnu analizu morfologija ili građe fetusa.  Na ovom pregledu se detaljno analizira građa organa i dijelova tijela bebe kako bi se otkrile eventualno prisutne anomalije. 5D ultrazvuk je napravljen specijalno za preglede trudnice, a naši ginekolozi u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu će Vam stručno i profesionalno prikazati sve dijelove tijela i sve organe bebe. Također smo u mogućnosti da Vam napravimo snimak cijelog pregelda i 3D/4D/5D snimak bebe koji možete gledati kod kuće ili na Vašem mobilnom telefonu.

Koje su prednosti 3D/4D/5D ultrazvuka u trudnoći starijoj od 28 nedelja?

3D/4D i 5D ultrazvuk i kolor dopler trudnice u periodu između 28. i 36. nedelje trudnoće služe za kontrolu rasta, građe i razvoja pojedinih organa i organskih sistema fetusa. Rast bebe je jako važan u trudnoći i praćenjem dinamike rasta možemo predvidjeti i na vrijeme prepoznati određene komplikacije ili smetnje koje mogu trudnoću učiniti rizičnom.

3D/4D i 5D ultrazvuk fetusa

3D/4D i 5D ultrazvuk fetusa

Zašto se koristi Color Doppler u trudnoći?

3D/4D i 5D ultrazvuk i doppler-sonografija  (popularno Color-Doppler) predstavlja ultrazvučnu metodu koja koristeći Dopplerov efekat koji je zasnovan na slanju pulzirajućih signala zvuka omogućuje prikaz promjena u brzini protoka krvi kroz krvne sudove pupčanika, fetalne aorte i krvne sudove mozga fetusa. 5D ultrazvuk olakšava otkrivanje promjena u protoku krvi kod bebe ili promjene u protoku krvi materice koje prethode promjenama protoka krvi kroz posteljicu. Protoci krvi kroz posteljicu, pupčanu vrpcu i krvne sudove fetusa su jako važni u kontroli normalne i trudnoće povišenog rizika.

Kada je potrebno napraviti 5D kolor kolor dopler (Color Doppler) u trudnoći?

3D/4D i 5D ultrazvučni i kolor dopler pregled trudnice se preporučuju u sljedećim stanjima:

 • hipertenzija u sadašnjoj ili prethodnim trudnoćama majke (preeklampsija ili eklampsija),
 • dijabetes majke prije trudnoće ili pojava dijabetesa u trudnoći,
  trudnica

  3D/4D i 5D ultrazvuk i kolor dopler pregled trudnice su naročito važni u trudnoći visokog rizika

 • mjesto i dubina invazije posteljice u maternici
 • sumnja na zastoj u rastu fetusa,
 • niska porođajna težina djeteta u prethodnoj trudnoći,
 • intrauterina smrt fetusa u prethodnim trudnoćama,
 • abnormalnosti u srčanoj frekvenciji djeteta,
 • višeplodne trudnoće,
 • sumnja na anomalije srca ili krvno-žilnog sustava kod djeteta.

Ultrazvučni i kolor dopler pregled trudnice u praćenju rane trudnoće

Standardnim ultrazvučnim pregledom se može potvrditi dali se radi o trudnoći u maternici ili o izvanmaterničnoj trudnoći. U ranoj trudnoći, ultrazvučnim pregledom analiziramo gestacijsku vrećicu (GV), koja se normalno vidi između 4-5 nedelje trudnoće, a embrij se može prikazati s 5-6 nedelja trudnoće. Od pete na šestu nedelju trudnoće mogu se vidjeti otkucaji srca embrija. Ukoliko se otkucaji srca embrija ultrazvučno ne vide jasno, za potvrdu rane trudnoće opravdana je upotreba kolor doplera. Ukoliko se dopler metodom utvrdi odsutnost fetalnog pulsa (KČS), preporučuje se kontrolni ultrazvučni pregled trudnice za 7 dana.  Ultrazvučni i kolor dopler pregled trudnice nam također olakšavaju u otkrivanju izvanmaterične trudnoće kao i same vitalnosti embrija.

Dali 5D ultrazvuk može otkriti i izvanmateričnu trudnoću?

3D/4D/5D ultrazvuk i kolor dopler (Color doppler) imaju jako važnu ulogu u postavljanju rane dijagnoze izvanmaterične trudnoće, a naročito u slučaju pojave krvarenja i bola u trbuhu u prvom tromjesečju gdje uz krvarenje prijeti i spontani pobačaj  kada se color dopplerom prati vitalnost ploda.

3D/4D i 5D ultrazvuk i kolor dopler pregled trudnice u dijagnosticiranju fetalnih malformacija

Sumnja na postojanje abnormalnosti u građi fetusa, pojavu malformacija krvnih žila pupčanika ili drugih krvnih žila fetusa, najčešće su indikacija za pretragu color dopplerom prije 20-e nedelje trudnoće. Prema preporukama Fetal Medicine Foundation London pregled Color Dopplerom se kao neinvazivna metoda primjenjuje u svrhu prepoznavanja i praćenja ultrazvučnih biljega na pojavu hromosomopatija. Kod velike većine fetusa s Downovim sindromom ili trisomijom 21 para hromozoma se prilikom pregleda Color Dopplerom između 11. – 14. nedelje trudnoće otkriva  slab protok ili reverzibilni protok u ductusu venosusu (krvni sud koji povezuje pupčanu venu i desnu predkomoru fetalnog srca) i nepotpuna funkcija srčanih zalistaka (pojava trikuspidalne regurgitacije).

3D/4D i 5D ultrazvučni pregled fetusa u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu

5D ultrazvuk fetusa u Poliklinici Dr. Kozarić u Sarajevu

Tehnologija 5D ultrazvuka i specijalizirani softweri omogućavaju lakše otkrivanje anomalija kod još nerođenih beba.

U cilju otkrivanja trudnoća sa Down sindromom ultrazvučni i kolor dopler pregled trudnice se dopunjuju biohemijskom analizom dva hormona iz krvi trudnice. Taj pregled se naziva kombinirani probir na hromozomopatije i podrazumijeva pored ultrazvučnog i kolor dopler pregleda određivanje biohemijskih markera: PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein A) i free b-hCG (slobodni beta humani horionski gonadotropin). Ukoliko navedene pretrage ukažu na povišen rizik za pojavu hromozomopatije u trudnoći preporuka je uraditi amniocentezu kojom može potvrditi pojavu abnormalnosti hromozoma fetusa.

Kakva ulogu ima 5D ultrazvuk u praćenju ugroženosti majke i bebe?

Kolor dopler nam omogućava analizu protoka krvi u krvnim sudovima fetusa (pupčani krvni sudovi, fetalna aorta, krvni sudovi mozga fetusa …).  5D ultrazvučni aparat nam omogućava detaljan prikaz krvnih sudova, i analizu kretanja krvi, pulsatilni indeks protoka te indeks rezistencije krvnog suda, te procjenu količine krvi, hranjivih materija i kisika koje prolaze kroz posmatrane krvne sudove, što je izuzetno važno za pravovremeno otkrivanje patnje fetusa u maternici, zastoja u rastu fetusa i prijetećeg prijevremenog porođaja.

3D/4D i 5D ultrazvučni i kolor dopler pregled trudnice nam pomažu da procijenimo ugroženost fetusa i majke te da donesemo odluku o odgodi porođaja ukoliko je potrebno kako bismo dali terapiju za sazrijevanje fetalnih pluća čiji cilj su spremnije dijete za izvanmaterični život i kasniji razvoj, pod uslovom da dalje održavanje trudnoće ne ugrožava sam život majke.

Poliklinika Dr. Kozarić

Radićeva 15, Sarajevo

Kontakt telefon: 033 555 400.

 

Please log in to rate this.
0 people found this helpful.


Category: Ginekologija

← 3D/4D i 5D ultrazvuk